Pripadnici FUCZ-e i sarajevski vatrogasci vratili se iz Makedonije

Deset pripadnika Federalne uprave civilne zaštite i četiri Profesionalna vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, koji su boravili u Makedoniji radi pomoći nakon poplava koje su zadesile Skoplje i okolinu, vratili su se u Sarajevo, potvrdio je Feni vođa tima koji je išao u Makedoniju Ferhat Ljuca.

Podsjetivši da je ovaj tim s pet vozila upućen u Makedoniju 12. augusta, ističe da su uradili mnogo posla i da su im ljudi zahvalni.

-Radili smo u općini Ilinden industrijsku zonu, ispumpavanje vode i pranje pločnika i ulica. Također smo radili i u naselju Singelić, gdje smo ispumpavali vodu iz podruma, te smo pomagali stanovništvu u iznošenju kabastog otpada koji je poplavljen – kazao je Ljuca.

Zamjenik komandanta PVB KS Omer Šetić kaže da su se sarajevski vatrogasci rado odazvali pozivu za pomoć iz Makedonije gdje su sada boravili deset dana.

– Iz Makedonije su izrazili želju da trebamo da dođemo s opremom, posebno koja služi za čišćenje i ispumpavanje vode. Pored ostale pomoći potrebno im je bilo da dođu u ispomoć vatrogasna vozila s opremom i ljudstvom. Tako je PVB KS uputila dva vozila s pripadajućom opremom i s posadom – naveo je Šetić u izjavi za Fenu.

Napominje također da je slična situacija zadesila 2014. godine sjever Bosne kada se izlila rijeka Bosna te su tada vatrogasci iz Makedonije došli u ispomoći našoj zemlji.

Također, Šetić podsjeća da su sarajevski vatrogasci 1999. godine, kada se dogodio zemljotres u Istanbulu, pomagali kolegama vatrogascima na spašavanju, a 2013. pomagali su svojim kolegama vatrogascima u gašenju požara na području Jablanice i Konjica.

– Vatrogasci koji idu u ispomoć idu u svoje slobodno vrijeme, jer oni vatrogasci koji su na službi prvenstveno moraju biti tu jer je prioritet svih prioriteta zaštita od požara u Kantonu Sarajevo. Na sve pozive ko nam uputi, a mi možemo odgovoriti rado se odazivamo. Ne gledamo uopšte kojoj državi, entitetu, kantonu, naciji – potcrtao je Šetić.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s