Novi Talgo voz stigao u Zenicu

Dugoočekivani Talgo voz Željeznica Federacije BiH stigao je danas i u Zenicu.

Nakon što se godinama očekivalo puštanje ovog voza u funkciju, danas je upriličena prva testna vožnja od Sarajeva do Zenice.

Brojni Zeničani, ali i uposlenici Željeznica Federacije BiH u Zenici su s velikim oduševljenjem dočekali ovaj voz, iskoristivši priliku da se fotografišu i uvjere u savremene tehnologije i usluge koje nudi ovaj novitet.

– Vožnja je protekla normalno bez problema. Tehnologija je  ispravna i u ovom periodu vršimo obuku osoblja za puštanje u saobraćaj. Voz je napravljen za pruge Željeznica FBiH, tačnije za ovaj promjer šina i normalno funkcionira. Nakon što se izvrše probe u trajanju od četiri dana i testiranje, idući mjesec planirana je promotivna vožnja i puštanje u saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj. Cijene ostaju iste, uz naknadu za rezervaciju od 3 KM – kazao je za Faktor Rifat Čabrić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za poslove željezničkog operatora.

Savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić izjavio je za Fenu da po okonačnju testnih vožnji, kako je dodao, očekuje se i uvođenje redovnih željezničkih putničkih linija na relaciji Sarajevo – Doboj, a u toku su pregovori i za uvođenje tih vozova na međunarodnoj liniji Sarajevo – Zagreb.

Kadrić je naveo da će se, nakon okončanja remonta pruge na dijelu Bradina, talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice.

Uvođenjem talgo garnitura, kako je naveo, Željeznice FBiH imaju namjeru vratiti povjerenje putnika u korištenje željezničkog saobraćaja imajući u vidu da je to najekonomičniji i najisplativiji vid saobraćaja.

– Udobnost koja se nudi prije svega mladima, poslovnim ljudima i drugima, vjerujemo da će imati efekta i da će u budućnosti naši putnički kapaciteti biti osavremenjeni ovim garniturama te spojiti Sarajevo sa ostalim gradovima u zemlji, a očekujemo da će to u budućnosti biti i prema evropskim destinacijama – dodao je Kadrić.

Talgo garniture kupljene su putem robnog kredita od Vlade Španije 2006. godine, a u Bosnu i Hercegovinu su isporučene 2010. godine.

 

(MiruhBosne/Faktor.ba/Oslobođenje.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s