Cazin: Izložba ‘Bosna u vrijeme Kulina bana’

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će kao rezultat uspješne saradnje JU „Kulturni centar“ Cazin i Arhiva FBiH biti organizirana vrlo značajna i poučna izložba pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“, a koja će biti postavljena u Galeriji naše Ustanove u ponedjeljak, 29.08.2016. godine.

Ovu izložbu Arhiv FBiH organizira u Cazinu u povodu obilježavanja 827. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana. Centralni eksponat izlože je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Za historičare ona je rodni list ili ugaoni kamen države Bosne. Ona je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

Pored povelje tu će biti i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana.

Zbog svega navedenog pozivamo zainteresirane građane, a posebno naše historičare, profesore i nastavnike da prisustvuju otvorenju izložbe u 18:00 h, kao i da u okviru nastavnog plana i programa u školama omoguće djeci da posjete ovu jedinstvenu izložbu u svom gradu – saopćenje je iz  JU „Kulturni centar“ Cazin.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s