Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine

Izvedbeni projekat izgradnje Trebevićke žičare finaliziran je i bit će predat Općini Stari Grad koja će nakon toga izdati građevinsku dozvolu, piše bh. novinska agencija Patria. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da na osnovu projekta koji im dostavi Grad Sarajevo dozvolu može izdati za 24 sata te da je svima u cilju što brža izgradnja žičare.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH razmatran je projekat izgradnje žičare, a kako je objasnio dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka riječ je o doniranoj opremi koja se nalazi u bazi u Butmiru.

– Od Vijeća ministara smo zatražili da nas na osnovu sporazuma koji je potpisan sa Vladom Švicarske oslobode nameta pri preuzimanju opreme – kazao je Skaka za NAP.

On je pojasnio da je oprema donirana prije šest godina te će vidjeti šta se može iskoristiti. Izvođač radova bit će italijanska kompanija Leitner koja je pobijedila na raspisanom tenderu.

Srušene su polazna i dolazna stanica na Bistriku i Trebeviću kao i devastirani objekat restorana Vidikovac. Općina Stari Grad izdala je dozvolu za korištenje na 25 godina.

žičara.jpg

Na pitanje kada bi se mogao očekivati završetak izgradnje, Skaka je kazao da je neki okvirni datum 6. april 2017. godine Dan Grada Sarajeva.

– Sve zavisi i od vremena, već ulazimo u septembar. Možda je malo preambiciozno ali vidjet ćemo – kazao je Skaka.

Glavni donator za izgradnju Trebevićke žičare je dr. Edmond Offermann koji je ovog mjeseca boravio u Sarajevu. On je zajedno sa suprugom donirao 7,5 miliona KM. Jedan dio potrebnih sredstava osigurao je i Grad Sarajevo, a 500.000 KM za izgradnju žičare od prodatog ruševnog objekta Feroelektra u centru Sarajeva uplatit će Općina Stari Grad.

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti koji posjećuju glavni grad BiH željno iščekuju završetak izgradnje žičare koja je uništena tokom opsade Sarajeva. Vožnja do Trebevića trebala bi trajati osam minuta.

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s