Mediji na njemačkom o Bosni i Hercegovini: Privreda puno zdravija od politike. Ljetna bajka sa arapskim turistima

-U BiH godišnje povećanje bruto društvenog proizvoda za 3 posto. U zemljama članicama EU je ta brojka manja od dva posto, a u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji u najboljem slučaju 2,5 posto.

Štampa na njemačkom piše o arapskim turistima u Bosni i Hercegovini

Neue Zürcher Zeitung piše: “Uspješne privredne vijesti iz BiH rijetko stižu. Privatizacija državne imovine traje cijelu vječnost, investiciona klima opterećena je birokratskim preprekama i korupcijom. Velika stopa nezaposlenosti tjera mlade u inostranstvo. Stoga sve veća omiljenost ove zemlje – bogate prirodnim ljepotama – među arapskim turistima, njenim stanovnicima vjerovatno izgleda kao božji dar koji je pao s neba.

Od januara do jula ove godine je Turistička zajednica Sarajeva registrovala dolazak 13.000 turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je duplo više u odnosu na proteklu godinu. Poređenja radi, 2010. godine zabilježen je dolazak manje od 100 arapskih turista u BiH, zemlju u kojoj su polovina stanovništva muslimani. I Saudijci i Kuvajćani također cijene čist vazduh i za njih prijatne ljetnje temperature u BiH. Pored toga, oni se na Zapadnom Balkanu mogu odmarati po vrlo povoljnim cijenama. Za arapski srednji sloj koji sebi ne može priuštiti odlazak u Ženevu je to dobar argumenat. Gosti, međutim, očekuju uslugu po mjeri: objed bez svinjetine i alkohola. Restorani zato privlače goste natpisima na kojima piše da nude halal-meso.”

Sarajevo Bosnien und Herzegowina Arabische Touristen

“Ali bosanska ljetna bajka ne usrećuje sve, jer Arapi ostaju duže nego što je to nekima pravo. Četvrtina njih, kako se procjenjuje, kupuje nekretnine. Na obroncima oko Sarajeva i okolnim brdima, gdje su tokom proteklog rata bile utvrde Karadžićevih snaga, nastaju ‘gated communities’ – zatvoreni stambeni kompleksi sa prodavnicama, bazenima i svim drugim propratnim sadržajima. Time, kako se pribojavaju Srbi-pravoslavci i Hrvati -katolici, krhki etničko-vjerski balans dolazi u opasnost. Zapravo je strancima u BiH zabranjeno kupovati nekretnine. Ali je situacija drugačija kada stranci osnivaju firme. Stoga nije samo naglo porastao broj noćenja arapskih turista, već je ekspandirao i broj novoosnovanih firmi”, piše Neue Zürcher Zeitung.

Privreda u Bosni i Hercegovini puno zdravija od politike

Spor između Preventa i VW-a dugo je bio na udarnim stranicama u Njemačkoj. Rijetko se moglo čuti o nekom bh. preduzeću iz ove politički podijeljene zemlje. Ali šta je zapravo sa privredom BiH?, pita se njemačka štampa.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše: “U inostranstvu je BiH poznata prije svega po ratu, po masakru u Srebrenici 1995 godine ili po napadima i teroru snajperista na građane Sarajeva. Kasnije se stalno slušalo o propaloj državi, koju je Dejtonski mirovni sporazum podijelio u dva zavađena entiteta: Republiku Srpsku, naseljenu pretežno bosanskim Srbima, pravoslavcima, i Federaciju BiH, naseljenu Bošnjacima, muslimanima, i bosanskim Hrvatima, katolicima. Od kada su dvije firme grupacije ASA-Prevent uspjele da zaustave proizvodnju u dijelovima automobilskog koncerna Volkswagen, odjednom je ovaj dio bivše Jugoslavije dospio u fokus interesovanja. Ispostavilo se da ova mala zemlja, sa 3,5 miliona stanovnika ima zaista mnogo političkih problema.

U julu je ljutnju izazvao popis stanovništva, po kojem je procenat muslimanskog življa sa 43 posto, koliko je bilo registrovano 1991 godine, skočio na 50 posto. I u parlamentima je stanje usijano – u međuvremenu se bošnjački i hrvatski poslanici nisu u stanju dogovoriti ni o dnevnom redu. Zajednička država i dalje ostaje fragilna. Njen suverenitet se stalno iznova dovodi u pitanje.”

“Privreda ove zemlje je međutim zdravija, nego što bi se moglo očekivati s obzirom na njenu podijeljenost. “Ekonomski pokazatelji su sve bolji, a situacija sa zaduživanjem i stanjem u budžetu je najstabilnija u regiji”, kaže Ivona Zametica, ekonomistkinja pri Raiffeisen Research u Sarajevu. Činjenica da u BiH žive različite etničke grupe i da postoje razne upravne jedinice ne predstavlja poteškoće za rad firmi. “Bosna i Hercegovina je jedinstven ekonomski prostor sa slobodnim protokom ljudi, kapitala i robe i to dobro funkcionira”.

Tome u prilog govore i aktualni statistički podaci. Bečki institut za međunarodne ekonomske studije WIIW zabilježio je u BiH godišnje povećanje bruto društvenog proizvoda za 3 posto. U zemljama članicama EU je ta brojka manja od dva posto, a u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji u najboljem slučaju 2,5 posto. Kada je u pitanju zaduživanje i budžetski deficit, BiH bi čak zadovoljila i kriterije iz Mastrihta i to ne samo zbog MMF-a koji dobro pazi na fiskalnu disciplinu. I želja za pristupom EU, sve više disciplinira ovu zemlju.

Pored investicija, koje se svake godine povećavaju za 4 do 5 posto, izvoz je glavni pokretač za rast bruto-društvenog proizvoda. Dvije trećine robe koja se izvozi odlazi u EU, a glavni partner je Njemačka. Izvoze se metali, mašine, drvo i namještaj. BiH igra izvjesnu ulogu kao isporučilac dijelova za njemačke mašine i automobilsku industriju. Zemlja bilježi industrijski rast, koji je u prvoj polovini godine iznosio 4 posto. Uprkos uspjeha u izvozu BiH bilježi enorman trgovački deficit, što se dovodi u vezu sa njenom ovisnošću od uvoza nafte i gasa.

Velika je prednost što na stotine hiljada Bosanaca rade u inostranstvu i šalju novac svojima u BiH. Ali zemlji sada nedostaje kvalifikovana radna snaga. Oni koji su ostali, nisu dovoljno kvalificirani da nađu posao.”

(MiruhBosne/DW)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s