Turske investicije u proizvodnju suncokretovog ulja: Fabrike u Kotorskom i Vogošći

Turski investitor i direktor dobojske firme “Bioil” Ismet Ozturkman uložiće, uprkos administrativnim preprekama sa kojim se suočava u procesu stavljanja u pogon fabrike rafinisanog ulja u Kotorskom, još 15 miliona BAM u sektor poljoprivrede u BiH.

Prilikom posjete Agenciji za unapređenje stranih investicija (Fipa) BiH on je rekao da će novac uložiti u uzgoj suncokreta, te mlinske pogone za proizvodnju brašna koje želi otvoriti u BiH, potom u projekte hidroenergije do pet megavat-sati, a zainteresiran je i za kupovinu nekih od postojećih proizvodnih pogona radi bržeg pokretanja djelatnosti.

Kada je riječ o birokratskim preprekama sa kojima se suočava, turski investitor je naveo da je iznajmio pod zakup prostorije na području općine Doboj za pokretanje fabrike uz određene uvjete, koje ne poštuju ni općinska administracija, ni vlasnik prostorija, saopćeno je iz Fipe.

Velike prepreke pred potencijalnim investitorima

Takođe, on već osam mjeseci čeka dobijanje nekoliko dozvola za konačno pokretanje procesa proizvodnje, iako je ispunio svoj dio obaveza prema ugovoru, poput zapošljavanja 60 lica, uključujući i administraciju.

Fipa je preuzela na sebe obavezu da intervenira u ovom slučaju kod općinskih službi, uključujući i nadležna ministarstva kako bi investitor konačno mogao započeti svoj posao.

Iz Agencije smatraju da ovakvi slučajevi nanose štetu imidžu BiH kao investicionoj lokaciji, u trenutku kada je zemlji dragocjeno svako novo radno mjesto i kada ima hroničan nedostatak stranih investitora, prenosi BHRT.

Nova fabrika u Vogošći

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić održao je jučer sastanak sa privrednikom iz Turske, direktorom  firme „Starfild&Oils“ d.o.o. Abdurahman Ćeskom, koji će uskoro otvoriti fabriku u slobodnoj zoni Vogošća. Fabrika za preradu suncokreta i proizvodnju ulja „Starfilds&Oils“  zapošljavat će oko 25 radnika.

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s