18. septembar: Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U historiji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ² slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Tokom velikosrpske agresija na Bosnu i Hercegovinu, Goražde i stanovništvo grada našlo se u posebno teškom položaju.

Goloruko stanovništvo dželatima pruža otpor, kako ne bi doživjelo sudbinu Čajniča, Rogatice, Foče ili Višegrada. Grad je bez vode, struje i hrane. Jedini način da se dođe do minimalne količine brašna za porodicu bio je “Put spasa” do Grepka. A onda je i taj put bio presječen. Svaki dan blokade bio je presudan, svaki goraždanski dan bio je posebna priča. U vremenu neizvjesnosti, teških iskušenja i nezamislive patnje, Goražde je sačuvalo svoje dostojanstvo.

Šta je sve grad izdržao ne može se ispričati, ali se sigurno zna da je svaki ratni dan u Goraždu posebna priča, svako dijete i svaki čovjek je živa historija. Most ispod mosta u centru grada Goražda, nastao u ratu radi zaštite od snajperskih hitaca, samo je jedno od svjedočanstava o hrabrosti i bogaststvu duha stanovnika ovog kantona, koji je, uprkos svemu, ostao nepokoren.

U vrijeme blokade grad nije umirao, nego je prkosio agresoru životom. Mada u teškim uslovima, radile su bolnice, škole i druge institucije.

  • Historijskim  časom u svim osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK-a Goražde u petak je počeo program obilježavanja 18. septembra Dana Općine i BPK-a Goražde.

Program prvog dana ove manifestacije nastavljen je sportskim natjecanjima u znak sjećanja na sportske igre Goraždanskog okruga (SIGO) na sportskim terenima u 1 maju.

Kao i svake godine do sada i ove je pažnju brojnih sugrađana privukla je tematsko-pokazna vježba jedinica Civilne zaštite u kojoj je učestvovalo 14 jedinica i 140 učesnika.

U džamiji Kajserija proučena je hatma dova za sve šehide.

Program prvog dana manifestacije završen je promocijom knjige ”Ratni dnevnik 92” i zbirke poezije ”Oči života žednog” autora Imera Peza.

Program obilježavanja trajat će sedam dana, a centralni događaji desit će se 18. i 19. septembra kada će biti održane svečana akademija-svečana sjednica Skupštine BPK-a i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde na kojima će biti dodjeljena najveća priznanja Općine Goražde i Bosansko-podrinjskog kantona.

U nedjelju, u 10,00 sati  ispred zgrade Vlade Bosansko-odrinjskog kantona Goražde planirano je i svečano postrojavanje bivših pripadnika Armije RBiH i defile zastava ratnih brigada.

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s