Srbijanski vrh prikuplja bezbjedonosne informacije o Bosni. Analitičari podsjećaju na kninsko-beogradsko inaćenje i sudbinu ‘RSK’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ističe da je prikupio sve relevantne bezbjednosne informacije poslije ” ratnohuškačkih poruka koje su stigle iz Sarajeva”.

– Razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predstavnicima pojedinih službi, ali i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije kome sam predočio potrebu da vojska svoje redovne aktivnosti obavlja sa mnogo više pažnje zbog okolnosti na koje ne možemo da utičemo i situacije koja nas svakako dotiče – rekao je Nikolić za današnje beogradske Novosti.

U međuvremenu u komšiluku postoje i oni koji otvoreno upozoravaju na opasnu igru koju igraju Beograd i Banjaluka. U tekstu ‘ŽIVOT U KAFANSKIM NACIONALISTIČKIM ILUZIJAMA‘ koji je objavila vojvođanska Autonomija, Pavle Radić piše:

-Poražavajuće je što se u Beogradu i Banja Luci – među Srbima – javnost samo sa margine upozorava da se Milorad Dodik opasno primiče crvenoj liniji, poslije koje sve u BiH i regionu može otići dođavola; da realizacija Dodikovog trik referenduma o takozavnom danu RS zaista „raspakuje“ Dejtonski mirovni sporazum sa nesagledivim posljedicama; da bez velikog belaja – kako realistično ocjenjuje BiH general Sefer Halilović – nije moguća separacija dijela BiH, čime Dodik neprekidno prijeti Sarajevu i kreatorima Dejtonskog mirovnog sporazuma; da iza Dodikovog inaćenja zdravom razumu i kockanju sa mirom više ne stoji veliki dio JNA (kao svojevremeno iza Karadžića) prekonoć transformisan u Vojsku RS sa silesijom naoružanja i punom logističkom podrškom Srbije.

Poražavajuće je što na te realitete koji su crvena krpa pred očima zaslijepljenih nacionalista, ne upozoravaju odgovorni političari – i ne samo oni – iz Beograda i Banja Luke, nego nas upozorava general Halilović iz Sarajeva, odmah diskreditovan sveopštom pljuvačinom. Bez obzira na nacionalističku dreku i nipodaštavanje Halilovića – što je manir ovdašnje politike, političkog slijepila – realiteti na koje on upozorava ne mogu se osporiti. Izuzev ako se živi u kafanskim nacionalističkim iluzijama ili drži glava u pijesku.

Problem sa Dodikovim trik-referendumom o potpuno nebitnom pitanju za realan život građana i RS i BiH – bitnom jedino za notorne nacionaliste miloševićevce, karadžićevce i mladićevce – jeste ono što proizvodi opravdan strah, povećava neizvjesnost u rovitoj BiH i dodatno oko opasnih strasti homogenizuje preplašene mase na svim stranama. Da po notorne srpske nacionaliste apsurd bude veći, Dodikov trik-referendum umjesto da dodatno cementira postojanje RS – velik je korak ka dovođenje u pitanje njezinog postojanja. Doduše, RS ionako Srbima koji u njoj žive i nije donijela ništa dobrog sem iluzuje o tobože nacionalnoj slobodi. Neizvjesnom budućnosti i realnom bijedom većine tu iluziju preskupo plaćaju. Drastično pak smanjenom broju Bošnjaka i Hrvata RS donijela je samo podređenost i potpunu marginalizaciju.

Dodikovom više nego provokatorskom politikom na kocku se stavlja sudbina svih tamošnjih građana, posebno Srba. Dodik ih sistematski vodi u poziciju Srba u Hrvatskoj, u takozvanoj Republici Srpska Krajina (RSK) pod vođstvom Babića, Hadžića i Martića podržavanih iz Beograda. Znamo kako je završilo kninsko (beogradsko) inaćenje i rezolutno odbijanje bilo kakvog integrisanja te neodržive paradržave u državno-pravni poredak Hrvatske. Vodi li Dodikovo inaćenje pritvorno podržavano iz Beograda i rezolutno odbijanje razumne politike prema BiH ponavljanju sudbine Srba takozvane RSK iz avgusta 1995? Politički slijepci, kafanski političari i patrioti o tome ne misle. Halilović je na to na vrijeme upozorio, a i da nije, svakom trezvenom posmatraču takva realnost je više nego očigledna – ističe Radić.

 

(MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s