KRVAVA RATNA PROŠLOST: Miroslav Kraljević zvani Mićo Kralj kandidat Dodikove stranke za načelnika općine Vlasenica!

Bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i ratni komandant interventnog voda specijalaca “Vojske RS” Miroslav Kraljević zvani Mićo Kralj kandidat je ove stranke za načelnika općine Vlasenica. Podršku na predizbornim skupovima kontinuirano mu daje lider SNSD-a Milorad Dodik.

O stravičnim zločinima nad Bošnjacima koje je počinio Mićo Kralj i pripadnici njegove zloglasne jedinice govorili su mnogi. Iako se sve zna o njegovom ratnom putu protiv Miće Kralja još uvijek nije podignuta optužnica u Tužilaštvu BiH, piše novinska agencija Patria.

O učešću Miće Kralja u agresiji i genocidu na području Vlasenice, čiji načelnik sada želi biti, svjedoče i ratni snimci na kojima on pojašnjava „oslobađanje Cerske i ostalih bošnjačkih naselja u Vlasenici“.

Čak je i osuđeni ratni zločinac Predrag Bastah, kojeg je Sud BiH osudio na 22 godine zatvora i koji kaznu izdržava u zatvoru u Foči uputio pokajničko pismo predsjednici Udruženja “Žena žrtva-rata“Bakiri Hasečić.

U pismu Bastah moli Hasečić „da se zauzme za obnavljanje pravosudnog postupka jer on nevin robija a njegovi šefovi monstrumi zauzimaju visoke pozicije u državi”.

Ističe da će svjedočiti o svim stravičnim zločinima nad Bošnjacima u Vlasenici i ulozi njegovih nadređenih, a pomoći će i u otkrivanju još nepronađenih masovnih grobnica. Napisao je da je on vozio kamione s leševima pa zna gdje su masovne grobnice.

U opširnom, mučnom pismu, Bastah opisuje brojne zločine, navodi ko ih je naredio te Hasečić informira ko je silovao njenu sestru Bedru.

– Drugo večer Miroslav Kraljević dolazi s grupom ljudi u kuću tvoje sestre i siluje je na oči Smaila (Bedrinog supruga op.a.). Smaila odvode u logor Sušica, tvoja sestra dolazi sva uplakana u Policijsku stanicu i moli Radenka Stanića i Mana Đurića da ga ne vode ili da joj dozvole da ide s njim – piše Bastah.

Bastah opisuje strijeljanja logoraša, miniranje nadgrobnih spomenika i džamije “a minaret je letio 50 metara u zrak”. Prepričava kako su premještali masovne grobnice iz Vlasenice na druge lokacije. Poimenice nabraja ko je upravljao bagerima za ukrcavanje leševa, ko vozio kamione, koji zatvorenici Bošnjaci su skupljali tijela ako ispadnu s bagera, a sve su nadgledali policijski šefovi.

– Prepoznao sam tijelo Zumre Salaharević i njenog muža Hasana. Toliko mi je bilo žao te žene jer je mojoj supruzi šila trudničke haljine. U drugoj kašiki bila je tvoja sestra, ista kakva je bila živa, u garderobi…- stoji u pismu.

U Vlasenici ubijeno 2.638 Bošnjaka

Na području Vlasenice ubijeno je 2.638 Bošjaka, a od toga 1.072 u i oko Srebrenice. Među ubijenima je 262 djece, s tim što je u Srebrenici ubijeno 66 dječaka koji su punoljetstvo bili tek stekli. Ubijene su i 323 žene.

(mb)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s