Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

Ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu večeras se okupilo stotine građana kako bi odali počast dvjema djevojkama koje su prethodne noći pogunule na tom mjestu u stravičnom udesu, 21-godišnjoj  Selmi Agić i 20-godišnjoj Editi Malkoč.

Mirnim protestima građani  su također  ukazali da je neophodna bolja zaštita svih građana Sarajeva te podsjetiti na učestale sigurnosne probleme u Sarajevu.

Poginule Selma iz Bugojna i Edita iz Bosanske Krupe bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Policija traga za vozačem koji je oduzeo živote studenticama na pješačkom prijelazu, vozeći, vjerovatno, 100 i više kilometara na sat kroz crveno svjetlo.

Foto: J. Brutus/Faktor.ba

Prema posljednjim informacijama osumnjičeni Sanjin Sefić prebjegao je u Srbiju.

 

Konaković: Vlada KS nezadovoljna radom policije na terenu

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je večeras da sigurnost na području Sarajeva nije na nivou koji očekuju Vlada i građani Kantona Sarajevo.

Govoreći nakon hitne sjednice Vlade, održane u povodu sinoćnje tragedije kada su u saobračajnoj nesreći u centru Sarajeva poginule dvije studentice, kazao da je Vlada dala maksimalnu podršku Ministarstvu unutarnjih poslova KS.

Drugim riječima, Vlada je ispunila sve zahtjeve koji sui od nje traženi, “a to je finansijsku i svaku drugu pomoć Vlade KS”.

– Riješili smo popunu mjesta, arhive, administrativne stvari i finansijski pomogli. MUP-u KS smo zadovoljili sve potrebe kao što su materijal i oprema. Zaposlili smo 129 ljudi, nabavili automobile, te zaposlili 30 ljudi u inspekciji – kazao je Konaković, dodajući kako je Vlada time pokazala šta joj predstavlja sigurnost.

Međutim, istaknuo je da je Vlada nezadovoljna radom policije na terenu.

Kazao je da bi već danas bili smijenjeni neki odgovorni u MUP-u KS, ali da Vlada za to nema nadležnost.

Konaković naglašava da te osobe nisu adekvatno obavljale posao.

– Jasna je nadležnost komesara, resornog ministra i svih ostalih u lancu odgovornosti. Ministar Mulabdić radi na nivou svoje odgovornosti. Problem su operativne aktivnosti za koje ministar Mulabdić nema nadležnosti -zaključio je Konaković, prenosi Fena.

(MiruhBosne)