Vojna vježba na Manjači (VIDEO)

Vježba “Brzi odgovor”, koja je održana na Manjači kod Banja Luke, pokazala je da su snage EUFOR-a zajedno sa partnerima iz NATO-a i Oružanih snaga BiH spremne i sposobne da brzo i efikasno odgovore na svaku eventualnu prijetnju bezbjednom i sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EUFOR-a.

Za vrijeme trajanja vježbe u šatorskom naselju bilo je smješteno više od 750 vojnika i više od 70 vozila iz sastava Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Taktičkog manevarskog bataljona iz NATO misije KFOR-a i suprotstavljenih snaga iz turske čete EUFOR-a.

Tokom petodnevne vježbe učesnici su imali zajedničku obuku i razmjenjivali vještine i iskustva.

To je bila provjera ovih objedinjenih snaga veličine brigade koja se sastojala iz tri faze, raspoređivanje, zajednička obuka i povratak u matične jedinice.

“Za EUFOR je, isto tako i za rezervne snage EUFOR-a, od ključnog značaja da budu konstantno upoznati sa sigurnosnom situacijom u cijeloj BiH. Elementi KFOR-a su prošli kroz južna područja, zatim su se njihovi vojnici rasporedili na sjeveru, gdje je kroz zajedničku obuku svih jedinica došlo do kulminacije vježbe na Manjači”, navodi se u saopćenju.

Tokom završne faze vježbe, britanski konvoji su se preko sjevera Bosne i Hercegovine vratili u matične jedinice u Veliku Britaniju.

Iz EUFOR-a pominju da je vježba održana u skladu sporazumom “Berlin plus”, te da su prvi put mogli koristiti Taktički manevarski bataljon iz NATO misije KFOR-a iz Prištine na području za obuku na Manjači kod Banja Luke.

U saopćenju se napominje da će se, kada bi u slučaju neke krizne situacije trebalo da djeluju snage predvođene EU uz pomoć NATO sredstava i kapaciteta, EU i NATO pozivati na takozvani Sporazum “Berlin plus”.

(MiruhBosne/bhrt.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s