Goražde: Održana promocija knjige ‘Smrt na putu spasa’

U Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu večeras je organizovana promocija romana “Smrt na putu spasa” autora Salima Kurta koji je jedinstvena memoarska hronika najtežih ratnih vremena i iskušenja kroz koja su prošli Bošnjaci fočanskog i goraždanskog kraja.

Promocija je okupila veliki broj građana, a o knjizi su govorili njeni promotori, Fatmir Alispahić i Kerim Švrakić, te sam autor.

Salimu Kurtu ovo je druga knjiga, a ranije je izdao knjigu “Grebak u zoni sumraka”. Sudionik je ovog djela, a na romanu je radio tri godine. Priča se temelji na nadi i preživljavanju jednog naroda uz pomoć Hasana Turčala.

Kako sam autor ističe roman “Smrt na putu spasa” radio je iz inata i prkosa Podrinjaca što su sve zaboravili i zapostavili, i historiju i patnju naroda iz Goražda i Foče i Drine. Glavni lik romana je Hasan Turčalo, čovjek koji je prelazio Drinu i dolazio na Grebak. Predvodio hiljade civila na putu po hranu i vraćao. Išao je kroz neprijateljske položaje, zaobilazio stotinu staza. Kako naglašava autor njegova smrt je zagonetna i o tome je pisao u ovom romanu. Naziv romana se odnosi na put kojim su prelazili civili s Hasanom u potrazi za hranom, municijom. Na tom “putu spasa” živote je izgubilo oko 1.000 ljudi. Riječ je o putu dugom oko 80 kilometara u jednom pravcu kojim je išao narod Goražda, a nisu znali hoće li se vratiti i svojoj djeci donijeti kilogram brašna naglasio je autor tokom večerašnje promocije.

Autor romana Salim Kurt je rođen u Foči 1963. godine, a osim pisanja bavi se i slikarstvom. Kako je rekao na večerašnjoj promociji u Goraždu, njegova velika želja je da njegove knjige budu osnova za scenario po kome bi nastao film o Grebku, o ”putu spasa”.

Na kraju promocije, prisutnima se obratio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, koji je pozdravio sve prisutne i poželio im dobrodošlicu, nakon čega je u svom obraćanju uz čestitke i riječi zahvalnosti autoru ukazao na važnost i ulogu Hasan Turčala tokom rata 1992. – 1995. godine, kao i o tome da je bio jedan od pokretača ideje da osnovna škola u Ilovači upravo nosi ime legendarnog Hasana Turčala Brzog.

Izvor: gorazde.ba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s