Zenički prevrtač, ponos svih golubara

Na 8. državnoj izložbi sitnih životinja i 14. državnoj ornitološkoj izložbi biće predstavljen i hercegovački prevrtač, rasa koja bi mogla biti uskoro priznata

U organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica od 11. do 13. novembra u sajamskim halama na Kamberovića polju u Zenici biće održana 8. državna izložba sitnih životinja i 14. državna ornitološka izložba. U sklopu njih će biti 14. specijalka zeničkog prevrtača, ponosa svih golubara ovoga kraja.

Biće predstavljene zasebno i ostale autohtone domaće vrste golubova u našoj zemlji, počev od sarajevskog prevrtača, travničkog kratkokljunog goluba, bihaćkog prevrtača, janjarskog, bijeljinskog i dubičkog prevrtača koje je priznao Evropski savez sitnih životinja, pa do hercegovačkog prevrtača koji bi u dogledno vrijeme mogao biti priznat. Tom poslu su posvećeni golubari iz Ljubuškog.

– Po 31. put naše Udruženje organizuje izložbu sitnih životinja u Zenici. Za nas je posebno važna 14. specijalna izložba goluba zenički prevrtač. Prikazaćemo stotinjak primjeraka ovog goluba u devet boja, kazao je Muhamed Hajdarević, predsjednik Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica.

 Zenički prevrtač / USŽ Zenica - Zenički prevrtač, ponos svih golubara
 

Na izložbi će se posebno i prostorno i kataloški izdvojiti pomenuti hercegovački prevrtač pošto se radi o rasi koja bi uskoro mogla biti priznata.

Hajdarević je objasnio da je golub zenički prevrtač lijep, da njegov izgled privlači pažnju mnogih uzgajivača, da se uzgaja širom Bosne i Hercegovine i da će biti izloženi primjerci iz jata uzgajivača iz različitih gradova.

– Golub je zahtjevan u smislu ako želite da imate neku visoku kategoriju. Inače, golub je dobar za reprodukciju. Može se u većem broju namnožiti. Ima ga u puno boja. To je sportski golub koji leti i prevrće. U Zenici imamo između 50 i 70 uzgajivača zeničkih prevrtača. Posebna vrijednost je da je golub u velikoj ekspanziji. Ima ga u cijeloj BiH, a otišli su primjerci i u inostranstvo. Širi se ta mreža uzgajivača. Za to je zaslužan i Almir Muco, koji ima svoju web stranicu http://www.zenickiprevrtac.ba. On je u stalnom kontaktu sa svim uzgajivačima ovog goluba, promoviše sve to, istakao je Hajdarević.

Na izložbi se očekuje oko 200 izlagača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa više od 2.000 eksponata, golubova, kunića, peradi i ptica. U planu je da se unutar izložbenog prostora napravi mali zoološki vrt gdje će biti nekoliko domaćih životinja, da se omogući djeci da imaju interakciju sa životinjama.

Hajdarević je iskazao zahvalnost RMK sistemu, odnosno organizatorima sajma ZEPS koji su im ustupili hale za izložbu i v.d. gradonačelniku Zenice Selveru Kelešturi, koji je imao sluha i oslobodio ih plaćanja ležarine. Takođe i budući gradonačelnik Fuad Kasumović podržao je ideju o pravljenju u budućnosti manjeg zoovrta u Zenici.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s