Nakon protesta i razgovora sa CIK-om iz Inicijative za Stolac poručuju: Mi nećemo stati!

Predstavnici Inicijative za Stolac okončali su razgovore s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojoj su predali krivične prijave i druge zahtjeve u vezi s nepravilnostima tokom izbora u Stocu.

– Tražili smo ponavljanje izbora i predali smo naše zahtjeve, među kojima je ključni da se izbori u što kraćem roku moraju održati u Stocu. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić kazao je da će to prenijeti ostalim članovima i donijeti naknadno odluku – rekao je Haris Baljić, član Inicijative za Stolac.

Od CIK-a zahtijevaju da se ponovni izbori održe do 20. novembra, kao i smjenu predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića.

– Ako izbore uradite na pošten način, mi ćemo priznati legalno izabranu vlast, ko god to bio – kazali su članovi Inicijative, koji su se danas okupili ispred CIK-a kako bi protestujući izrazili nezadovoljstvo zbog „glasačkih prevara“ tokom izbora u Stocu.

Poručili su da u Stocu žele fer i korektne izbore, koji su prekinuti 2.oktobra.

Predato je više od 50 zahjeva i krivičnih prijava o nepravilnostima tokom izbornog procesa u Stocu o čemu su obaviješteni OHR, OSCE i ambasade.

-Blizu 200 članova Inicijative za Stolac i građana Sarajeva, koji su došli pružiti im podršku, okupili su se danas na protestima ispred zgrade Centralne izborne komisije u Sarajevu kako bi na ovaj način zatražili novi datum izbora u tom gradu.

Okupljeni građani tražili su poništavanje i ponavljanje izbora u Stocu i smjenu predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića.

Nosili su i transparent na kojem je pisalo “Hoćemo fer izbore”. Delegacija koja je predstavljala danas okupljene Stočane predala je zahtjeve CIK-u među kojima se nalazi i zahtjev za ponavljanjem izbora u ovom gradu do 20. novembra.

“Ako to ne ispoštujete, mi nećemo stati. Prekinuli smo izbore, prekinućemo i vašu torturu. Mi smo vam dali rok”, poručila je u obraćanju prisutnima Merima Đulić, koja je bila u delegaciji koja je predala zahtjeve i članica biračkog odbora na izborima u Stocu 2. oktobra.

Izvor: Agencije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s