Kuhar bosanskih Sefarda

Knjiga čiji su autori Eli i Mirjam Tauber došla je kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i pripremanja sefardskih jela.

“Kuhar bosanskih Sefarda” autora Elija i Mirjam Tauber nedavno je promovisan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Autori knjige su i idejni tvorci kantonalne manifestacije Noć sefardske kuhinje, koja je ove godine obilježila 10 godina postojanja u okviru Baščaršijskih noći, a održava se u organizaciji Udruženja Hagada, za očuvanje i promociju jevrejske kulture i tradicije u gradu Sarajevu. U “Kuharu bosanskih Sefarda” sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku, koji su Sefardi u Sarajevu govorili sve donedavno, a koji se ipak pomalo gubi. Sva jela o kojima se govori u knjizi, uz pomoć Hane Montiljo-Gašić, skuhala je Mirjam Tauber.

Priprema jela

“Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati špansku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda. U knjizi se nalaze recepti i nekih tipično bosanskih jela koja su Sefardi prihvatili kao svoja”, kaže Tauber. Knjiga ima značaj i zbog toga što će dijelom sačuvati tradicionalnu sefardsku kuhinju koja je “došla” ovdje prije 500 godina. Izdavač je Dobra knjiga Sarajevo.

14779935540030.jpg - Kuhar bosanskih Sefarda

Eli i Mirjam Tauber su svoje snažno zanimanje za bosansku sefardsku kuhinju i njenu specifičnost uobličili kroz pomenutu manifestaciju. Priprema jela za ovu manifestaciju bio je zadatak supruge Mirjam, koja je vremenom izrasla u vrsnog poznavaoca sefardske kuhinje i tako dala izvanredan doprinos u uobličavanju i standardizaciji ovog kuhara. Tako, prvi put, autori su uspjeli da na jednom mjestu sačuvaju tradiciju kuhinje bosanskih Sefarda – izvanrednu mješavinu španske, mediteranske i bosanske kuhinje na sefardski način. Dr. Eli Tauber, priznati istraživač istorije Sefarda Bosne i Hercegovine, autor brojnih knjiga i naučnih radova, počeo je da se bavi prikupljanjem recepata iz sefardske kuhinje još davne 1974. godine. Neke od prikupljenih recepata objavio je u listu Oslobođenje 1975.

Rezultat istraživanja

“Moje zanimanje za sefardsku hranu, odnosno kuhinju, seže još u najranije djetinjstvo. Vjerovatno zato što su i moja majka Ester i moja baka Bončika bile vrsne kuharice. Kada sam se zaposlio u Oslobođenju, prije više od 40 godina, u meni se probudila želja da nešto interesantno objavim. Prikupio sam recepte iz sefardske kuhinje i od moje tetke, bake i mame i uobličio ih”, kazao je Tauber. “Kuhar bosanskih Sefarda” tako je došao kao rezultat desetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i pripremanja tradicionalnih sefardskih jela. “Posao jevrejske domaćice koja drži do košer hrane je težak i složen.

Mirjam i Eli Tauber, autori knjige “Kuhar bosanskih Sefarda” - Kuhar bosanskih Sefarda
Mirjam i Eli Tauber, autori knjige “Kuhar bosanskih Sefarda” / Foto: Benjamin BEŠIĆ

Svaki jevrejski praznik je obilježen posebnom vrstom hrane koja se priprema i obilježava taj praznik. Jevrejska tradicija održavala se u sinagogama, ali njen prvi izraz u okviru doma i porodice očitovao se za stolom. Kraljica Šabat dočekivana je u sinagogi, ali je još mnogo toplije dočekivana petkom uveče za stolom svake porodice koja bi se potrudila da na taj sto iznese ono najbolje što je mogla u tom trenutku”, kazala je Mirjam Tauber. Jedan dio recepata u knjizi autori su pronašli u Historijskom arhivu Sarajevo. Iako ovi recepti nisu zapisani po standardima koje zahtijevaju moderni kuhari, uvršteni su u ovaj kuhar da se sačuvaju od zaborava.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s