IVICA OSIM: Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac i selektor, predsjednik Komiteta za normalizaciju stanja u NFSBIH, budući počasni predsjednik Fudbalskog saveza BiH, te fudbalski filozof Ivica Osim (70) prokomentarisao je utakmicu između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Osim smatra da naši reprezentativci nemaju konstantan pristup državnom dresu kakav bi morali imati

– Ne mislim da je Grčka bolja od nas, ali iskreno mislim da su Grci puno veći patrioti nego mi. Tako su postali i prvaci Europe. Naši igrači nas obraduju jednom dobrom utakmicom i daju nam nadu, a onda se opuste podbace. Nije samo problem sa jačim protivnicima, jer i onim slabim pružimo priliku da nam pariraju većom trkom i borbenošću nego što je naša.  – rekao je Ivica Osim.

Igrači moraju sami shvatiti važnost utakmice

– Osim one utakmice Jugoslavije na SP 1990 koja je mogla zaustaviti rat, nijedna utakmica nije životno važna. Ova je svakako važna, ali ne vrijedi o tome pričati – to naši igrači moraju razmisliti sami sa sobom i shvatiti koliko ovakva utakmica i druge utakmice reprezentacije znače za sve nas. Ako nekome fali motiva, neka malo bar zamisli koliku Grčka ima važnost u cijeloj ljudskoj historiji i protiv kakve države igramo. I oni žele pobjedu, a ne zaboravite da su uspješniji i bogatiji od nas. – govori Osim.

Ivica Osim poziva i na realnost

– Možda nekada tražimo i previše od naših igrača. Uzmite za primjer Miralema Pjanića. To je dečko koji oduševaljava sve fudbalske stručnjake. Nekada navijači ne shvataju važnost njegovih poteza, ali ljepota njegove igre, kao i sama ideja, velika su neogodnost za svakog protivnika. S druge strane treba biti realan da Pjanić nije fizički stamen kao što je bio Safet Sušić ili kao što je danas Edin Džeko i ne može parirati igračima poput recimo brzih portugalskih veznjaka, ali ga treba maksimalno iskoristiti. – realan je legendarni Švabo.

Vjeruje u Mešu

– Bio sam trener Baždareviću i sada je on trener. Vjerujem i iskreno se nadam kako će Meša dobro izanalizirati Grčku, jer kada je riječ o Grčkoj tu imate puno razloga za mozganje. – zaključio je Ivica Osim.

(Reprezentacija.ba/MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s