Obilježena 24. godišnjica formiranja Sedme muslimanske brigade

U sportskoj dvorani na Bilmišću u Zenici jučer je obilježena 24. godišnjica formiranja Sedme muslimanske brigade koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Gazije i heroji su zajedno odali počast šehidima i poginulim borcima, prisjetili se časnih i slavnih trenutaka ove jedinice, s porukom da se ne smije zaboraviti ono što je bila Sedma. Organizator svečanosti bilo je Udruženje Sedma muslimnska viteška oslobodilačka brigada, a prisutnima su se prigodnim riječima i jasnim porukama obratili general u penziji Ramiz Dreković, u svojstvu savjetnika federalnog ministra za boračka pitanja i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ-a Kakanj.

Amir Kubura, predsjednika Udruženja Sedme, podsjetio je na 17. novembar 1992. godine kada je formirana ova brigada od usitnjenih muslimanskih jedinica iz desetak općina srednje Bosne. Kubura je podsjetio i na ratni put Brigade, te uspjehe i zasluge njenih pripadnika u odbrani časti, vjere, slobode i života stanovnika međunarodno priznate BiH. Ponovio je i riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH, rahmetli Alije Izetbegovića kako je Sedma nastala iz naroda,te da će u istoriji ove zemlje ostati zlatnim slovima upisana kao najčasniji i najuspješniji dio naroda, koji ne smije zaboraviti šta je Sedma bila.

Obilježena 24. godišnjica formiranja Sedme muslimanske brigade

(rtvze.ba/MiruhBosne)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s