Bitka na Majevici koja je trajala veći dio novembra ‘94. okončana velikom pobjedom bosanske armije (Video)

Bitka na Lisači, u rejonu Majevice, trajala je 17 dana, od 8. do 25. novembra 1994. godine. Tom prilikom zarobljen je 61 agresorski vojnik.

Glavni dio posla prilikom oslobađanja Lisače odradili su pripadnici 241. sprečansko-muslimanske brigade „Gazije“, na čijem čelu je bio komandant Halil Jahić, uz pomoć ostalih kalesijskih jedinica i jedinica Drugog korpusa.
Već prvog dana bitke, borci „Gazija“ su doveli u okruženje četničku jedinicu koja se nalazila na platou Lisače. Agresorske snage sa Majevice su žestokim napadima na sve načine pokušavali da iz obruča izvuku svoje vojnike, ali u tome nisu uspijevali.

Uslijedili su i pregovori. Srpska strana je tražila da im se omogući izvlačenje opkoljene jedinice sa Lisače putem preko Male Jelice, a naša je strana tražila da u zamjenu za te vojnike srpska strana ustupi kote Kolijevku i Malu Jelicu. S obzirom da su nakon pregovora ponovo počeli sa napadima, to je značilo da agresorska strana nije pristala na dogovor i da su odlučili žrtvovati svoje vojnike.

Drama na Lisači okončana je zahvaljujući Rusmiru Hasanoviću, zamjeniku komandira voda, koji je sa položaja boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine goloruk otišao među četnike i pozvao ih da se predaju. Prije polaska svome saborcu je rekao da, ako vidi da ga četnici pokušaju zarobiti, puca u njega i da ga ubije kako ga ne bi mučili.

Nakon što ih je ubijedio da se predaju, garantirajući im da ih niko neće ubiti niti mučiti, četnici su se predali. Padali su na koljena pred njim i ljubili mu čizme. Neki od njih su mu poklonili sat i pištolj. Rekli su mu i da će ga, ako ostanu živi, slavitu kao sveca – kao svetog Rusmira.
Rusmirovo obećanje je ispunjeno i svi agresorski vojnici su predati Crvenom križu i nakon kratkog boravka u tuzlanskom zavtoru svi su živi i zdravi razmijenjeni.

Oslobađanje Lisače bilo je vrlo značajno jer je sa te kote agresor kontrolisao sva kretanja na području Kalesije, Tuzle, Živinica i Lukavca.

 

(MiruhBosne/ntv.ba)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s