Obnova državnosti – Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine

Narodi Bosne i Hercegovine vode već dvije i po godine krvave borbe u kojima su bile nebrojene žrtve za oslobodenje našeg naroda ispod tuđinskog jarma.

Naša junačka vojska snagom svoga bratskog jedinstva i svog oružja, oslobodila je najveći dio Bosne i Hercegovine i omogućila našem narodu da u slobodi živi i udari temelje izgradnje nove i sretnije budućnosti. Na oslobođenoj teritoriji, dana 26 i 27 novembra 1943 sastali su se pretstavnici Srba, Hrvata i Muslimana i formirali svoje najveće i jedino političko pretstavništvo — Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Na istorijskoj skupštini došlo je najjače do izražaja bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i Muslimana i čvrsta volja, da se pobjeda naših naroda nad okupatorom i njegovim ustaškim i četničkim najamnicima što prije dovede kraju. Svi Srbi, svi Hrvati i svi Muslimani najodlučnije su ustali i osudili politiku zavađanja, mržnje i šovinizma, koju su u Bosni i Hercegovini provodili svi tuđinski i nenarodni režimi.

Na skupštini su se zavjetovali pretstavnici naroda da će voditi nemilosrdnu borbu protiv istrebljivača naših naroda ustaških krvoloka i četničkih bandi. Zločinačka politika istrebljivanja, koju je okupator provodio pomoću velikosrpskih četničkih bandi Draže Mihajlovića i velikohrvatskih ustaških koljača Ante Pavelića, doživjela je svoj slom pred silnim jedinstvom, koje se iskivalo u bosanskohercegovačkim brigadama i divizijama, u najširim narodnim masama Bosne i Hercegoviie, i koje je na najveličanstveniji način manifestovano na zasjedanju ZAVNOBIH-a.

Na skupštini su govornici jednakim žarom rodoljublja pozivali sve naše narode na iskivanje oružanog jedinstva i najšireg bratstva među narodima; jednako su pozivali na borbu protiv mračne izdajničke klike u inostranstvu okupljene oko jugoslovenske izbjegličke vlade i kralja, prvaci bivše Demokratske, Zemljoradničke stranke, HSS-a, bivše Jugoslavenske Muslimanske Organizacije te Komunisticke Partije i raznih kulturno-prosvjetnih udruženja i antifašistickih organizacija.

Osnivanjem ZAVNOBIH-a udareni su najčvršći temelji izgradnje slobodne i ravnopravne Bosne i Hercegovine; dokrajčeno je za svagda sa politikom velikosrpskih i velikohrvatskih grabežljivaca, koji su bili nezasitni u pljačci naroda Bosne i Hercegovime i njegovih bogatstava.

Bosanci i Hercegovci, osnivanjem svoga Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja utrli su put ka izgradnji slobodne i ravnopravne Bosne i Hercegovine u bratskoj i federativnoj zajednici naroda Jugoslavije: oni su time udarili glogov kolac svim nenarodnim klikama, koje hoće da povrate staro stanje. Slobodna i ravnopravna Bosna i Hercegovina biće jednako draga i jednako majka svim svojim sinovima i Srbima i Hrvatima i Muslimanima.

Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine’, FRONT SLOBODE, 10.03.1944.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s