Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi.

Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 dolara. Partneri u implementaciji projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS-a.

Historijski spomenik – Most na rijeci Žepi, nalazi se na Listi ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog oštećenja konstrukcije mosta, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati daljnje propadanje, tako da je projekat imao za cilj dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Iako su radovi izvođeni na izuzetno teškom i nepristupačnom lokalitetu, završeni su prije postavljenog roka. U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta.

Pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. stoljeća. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje hidroelektrane Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Komisija je 2005. donijela odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja Mosta, odnosno oštećenja konstrukcije, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.

Izvor: Faktor

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s