Rekonstrukcija starog grada Ostrovica

Restauracija starog grada Ostrovica, kao vrijedne kulturno-historijske građevine, a ujedno velikog turističkog potencijala, značajno bi obogatila kulturnu ponudu i doprinijela razvoju turizma cijelog Unsko-sanskog kantona, a posebno Nacionalnog parka Una, smatraju u Javnom preduzeću Nacionalni park ”Una”.

Ističu da su stari gradovi kao spomenici bogate kulturne baštine, čiste vode ovog kraja i netaknuta priroda do sada bez nekih značajnijih ulaganja u turizam privlačili mnoštvo turista.

Navode da je stari grad Ostrovica stoljećima bio budni čuvar na karavanskom putu, ali da ga sada osvajaju šikara, lijane i razno drugo raslinje.

Tek arheološko istraživanje i radovi na sjevernoj kuli starog grada Ostrovica lociranoj iznad Kulen Vakufa, podsjećaju na postojanje i bogatu historiju tog kraljevskog, a zaboravljenog grada.

Ostrovica se prvi put spominje 1407. godine, ali su pronađeni ostaci zidova koji sežu još od prahistorijskih vremena, tako da do sada niko nije tačno utvrdio kada je izgrađena, a niti je gdje zapisano ime graditelja.

Stari grad Ostrovica, sjedište nekada samostalnih bosanskih vladara, izgrađen je na strmom brdu iznad lijeve obale gornjeg toka rijeke Une kod istoimenog naselja u blizini Kulen-Vakufa koji se prostire na obje obale rijeke.

Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i čine ga historijska gradina, srednjovjekovni grad i grad iz perioda osmanske vlasti.

Zbog izuzetne važnosti kao pogranična utvrda, Ostrovica se stalno dograđivala kulama i bastionima i proširivala obrambenim zidinama visokima i do deset metara. Važnost Ostrovice u prošlosti dokazuje i mnoštvo spomenika, koji su razasuti u neposrednoj njenoj blizini, a koje nauka nije dospjela još ni da zapazi, opiše ili da ih obradi, saopšteno je iz JP Nacionalni park ”Una”.

ostrovica2.jpgostrovica1.jpg

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s