MOSTARSKI IZUM ZA SVJETSKE VELEGRADOVE

“City” je naziv projekta, kojeg će jedan mladi inženjer i inovator, koji trenutno živi i radi u Mostaru, uskoro ponuditi svjetskoj javnosti. Riječ je o vozilu koje bi, u slučaju masovne upotrebe, moglo riješiti probleme saobraćajnih “čepova”, gužvi i problema sa pronalaskom mjesta za parkiranje, posebno u velikim gradovima.

Idejni tvorac projekta je mladi Elvis Cero, Tuzlak, koji je upravo u Mostaru završio studij i sada živi i radi u centru Hercegovine. On je svoj projekat predstavio u emisiji “Svijet budućnosti” Radija Gradska mreža – Mostarskog radija.

“Ideja je inovativnog karaktera. Radi se o elektromotornom prevoznom sredstvu, zatvorene konstrukcije ili poluzatvorene konstrukcije, koja se može sklopiti na dimenzije kofera.

Namijenjena je osobama koje žive u gusto naseljenim gradovima, tačnije osobama koje svakodnevno putuju od tačke ‘A’ do tačke ‘B’, kako bi izbjegli prometne gužve i zaobišli neke prekpreke koje se nalaze na njihovom putu, te u što kraćem vremenu stigli do odredišta”, kazao je Cero u emisiji “Svijet budućnosti” RGM Radija.

Vozilo “City” imalo bi pogon različit od automobilskog, ali i od onog na biciklima. “Pored pogona koji se pokreće pomoću horizontalnih pedala, postoji i elektromotorni pogon, koji se pokreće uz pomoć baterije”, rekao je još Cero.


Elvis Cero

“City” je ustvari specijalno dizajnirani tricikl-jednosjed, sa zaštitnim panelom i krovom. Korisnici tog vozila moći će se kretati i biciklističkim stazama, ali i gradskim saobraćajnicama, a nakon upotrebe, sklopivost vozila omogućava da se ponese sa sobom u autobus, tramvaj ili bilo koje drugo klasično prevozno sredstvo – piše StarMo.