Snijeg očistio zrak u Sarajevu!

Ministar prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Čedomir Lukić donio je Naredbu o ukidanju druge epizode “Upozorenje” i prve epizode “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku za Kanton Sarajevo.

Razlozi za donošenje ove naredbe su činjenice da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježen pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku – PM10 tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, te da je od Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevo prognozirana nestabilna vremenska situacija u sarajevskoj kotlini.

Tokom jučerašnjeg dana automatske stanice za mjerenje kvalitete zraka zabilježile su: na Vijećnici prosječnu dnevnu vrijednost PM10 od 32µg/m3, na Ilidži od 72 µg/m3, na Otoci od 31µg/m3 i Bjelave od 49 µg/m3, a da su danas na automatskim stanicima na Vijećnici izmjerene vrijednosti od 17 µg/m3, na Ilidži 15µg/m3, na Otoci 13µg/m3 i Bjelavama 22 µg/m3.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavlja kontinuirano pratiti vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku, te će u skladu s razvojem situacije postupati po odredbama Plana interventnih mjera, saopćeno je iz Pres službe KS.

Fotografija korisnika/ce Ivana Poljak.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s