Opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta bit će izvedena u BKC Tuzla

Nakon premijernog izvođenja u Sarajevu, opera „Zmaj od Bosne“ 13. marta stiže u Tuzlu, a domaćin će biti Bosanski kulturni centar.

Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić gostovanje opere smatra jednim od najvažnijih kulturno-umjetničkih, ali i produkcijskih događaja ove ustanove u 2017. godini.

– U minuloj godini oborili smo sve rekorde u broju organizovanih kulturnih događaja i posjetom. Brojne kulturno-umjetničke i druge manifestacije u BKC-u Tuzla vidjelo je više od 80.000 posjetilaca.

U ovoj godini želimo nastaviti taj trend, a opera „Zmaj od Bosne“ koja govori o životu za bh. povijest značajne ličnosti Husein kapetana Gradaščevića, svakako je jedna od najznačajnijih i najzahtjevnijih priredbi u našoj ustanovi – kaže Bajić za Fenu.

Muziku za operu „Zmaj od Bosne“ komponovao je Tuzlak Asim Horozić, režiser je Ozren Prohić, dok je libreto uradio tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

U ovom muzičko – scenskom spektaklu učestvuje više od 100 izvođača. U projektu koji je pripreman tri mjeseca učestvuju veliki hor opere i balet Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci i Sarajevska filharmonija.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s