Bosanske porodice stipendiraju učenike u afričkoj zemlji Burkina Faso

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 500 učenika u zapadnoj afričkoj državi.

Na inicijativu mreže humanitarnih organizacija EMMAUS i sestrinske istoimene nevladine organizacije iz bh. općine Doboj Istok, lani je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za socijalno ugroženu djecu u Burkini Faso.

Ono što budi pažnju javnosti je to organizovano djelovanje sa prostora države koja i dalje ima veliki broj socijalno ugroženog domaćeg stanovništva i činjenice da su najveći nosioci akcije prikupljanja pomoći “obični” bh. građani.

U Burkini Faso, koja je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, veliki problem predstavlja nepismenost, prvenstveno zbog nepostojanja uslova da djeca pohađaju školu.

To je ponukalo spomenutu humanitarnu organizaciju da djeci iz Burkine Faso osigura dio stipendija, kako bi mogli uspješno završiti osnovno obrazovanje.

„Mi smo sa još tri EMMAUS-ove podružnice oformili nezvaničnu mrežu koja će pružiti pomoć lokalnoj kancelariji humanitarne organizacije u toj afričkoj državi“, kaže Elmedin Škrebo, rukovodilac sektora za saradnju u EMMAUS-u.

prva_u_tekst

Ideja o stipendiranju djece u Burkini Faso plasirana je na nivou lokalne zajednice Doboj Istok, u Gračanici i Srebreniku a gdje je, putem društvenih kanala i Islamske zajednice, ovog ljeta započeto prikupljanje sredstava.

Glavni nosilac humane aktivnosti pružanja podrške djeci u Burkini Faso je Medžlis islamske zajednice Srebrenik, koji je priču o teškoj situaciji djece u Burkini Faso promovirao u okviru mektebske nastave za djecu.

„Ovo je druga godina kako učestvujemo u stipendiranju učenika u zapadnoafričkoj republici Burkina Faso, a stupili smo u kontakt sasvim slučajno. Imamo izuzetno dobru saradnju sa predstavnicima udruženja EMMAUS i prilikom posjete dobili smo jedan letak gdje nam je posebnu pažnju privukao detalj da školovanje jednog učenika u Burkini Faso iznosi 30 konvertibilnih maraka (15 eura)“, navodi Abdulah Arifović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenik.

Od cijene stipendije, 30 KM (15 eura), iznos od 10 KM (5 eura) pokriva trošak školarine, dok 20 maraka (10 eura) pokriva godišnju ishranu učenika u školskoj kantini.

„To su iznosi za nepovjerovati, s obzirom da mi u Bosni i Hercegovini nemamo neki visok standard i platežne mogućnosti, ovo je bila posebna prilika da pokažemo našim džematlijama da postoje države u svijetu u kojima se živi daleko teže nego kod nas“, dodaje Arifović.

Rekordni odziv

Inicijalni plan je bilo pružiti simboličnu podršku akciji što je definisalo krajnji cilj od 100 stipendiranih učenika. Međutim, onog momenta kada je informacija lansirana na teren i kada su predočene činjenice o teškom stanju djece u Burkini Faso, uslijedio je iznenađujući odziv.

„Neki od donatora stipendirali su i do desetoro djece, a mnogi su izrazili želju da proprate iste učenike kroz kompletno obrazovanje. Imali smo situacije gdje je jedan džemat stipendirao po 50 učenika. Tako da smo svi zajedno uspijeli osigurati sredstva za školovanje preko 400 učenika u Burkini Faso“, kazao je Arifović.

Materijali za akciju koje su sačinjavali lični obrasci sa slikama učenika te materijalnim stanjem djeteta poslani su na teren i tako je data mogućnost svakome pojedinačno da stipendira po jedno dijete.

Ove godine akciju prikupljanja pomoći za učenike u Burkini Faso podignuta je na drugi nivo.

„Osim stipendija, donatori iz Bosne i Hercegovine su osigurali poljoprivredni alat i sredstva za rad u školama i kantini, a ove godine je organizovan kontejner pomoći koji je sastavljen od hiljadu paketića pripremljenih u mektebima na općini Srebrenik“, kazao je Škrebo.

Od djeteta djetetu

Uz kartonske kutije koje su distribuirane na teren dodato je uputstvo koje bi pomoglo roditeljima i djeci pri izboru sadržaja paketića.

„Naziv akcije, ‘Od djeteta djetetu’ trebao bi se upravo i ogledati u sadržaju paketića, dakle, šta bi jedno dijete moglo poslati drugom. Uz školski pribor, odijevne predmete, i dugotrajne hrane, djeca su upakivala igračke uz pisma i crteže“, navodi Arifović.

„Naš medžlis ima izuzetno dobru saradnju sa Humanitarnom organizacijom EMMAUS i planirali smo da propratimo svaku njihovu akciju koja se odnosi na pomoć djeci, ma gdje se ona nalazila. Učenicima mekteba je drago što mogu pomoći djeci koja su tako daleko, mnogi od njih su pisali pisma i slali crteže sa porukama ljubavi i prijateljstva“, rekao je Hafiz Damir Jahić, imam džemata Tutnjevac u Srebreniku.

Pored činjenice da je akcija pokrenuta i sprovedena u sklopu vjerske institucije, bitno je napomenuti da prikupljanje paketića nema nikakavo religijsko obilježje i usmjerena je na pomoć djeci bez obzira na religiju i naciju.

„U ovoj akciji smo aktivni već dvije godine i u saradnji sa lokalnim partnerima stipendiramo djecu. Ove godine smo skupili veći iznos koji će osigurati stipendije za 500 djece na prostoru Burkine Faso“, kazao je Elmedin Škrebo.

Iz EMMAUS-a navode da je slanje stipendija tek početak i probijanje leda, u planu su akcije koje bi na dugoročnoj osnovi trebale osigurati sredstva koja bi omogućila adekvatno školovanje i unaprijedila kvalitet života djece Burkine Faso.

Zemlja sa najmanjim postotkom učenika

Burkina Faso je afrička zemlja poznata po proizvodnji pamuka i iskopavanju zlata, ali bez obzira na izvor ovih sirovina, i dalje je među najsiromašnijim državama svijeta. U oktobru 2014. u prijestolnici Burkine Faso došlo je do nasilnih uličnih protesta, tokom kojih je zapaljena i zgrada Parlamenta, a neredi su rezultirali smjenjivanjem dugogodišnjeg predsjednika Blaisea Compaorea.

U 2000. godini, deset godina nakon potpisivanja Konvencije o pravima djeteta, Burkina Faso bila je jedna od zemalja s najnižim postotkom djece uključene u osnovnu školu − samo 41 posto dječaka i 31 posto djevojčica pohađalo je školu, navodi se u zvaničnim izvještajima UNICEF-a

Veliki izazov za obrazovanje djece u Burkini Faso predstavlja dječji rad u rudnicima zlata. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da u 86 rudnika u Burkini Faso radi više od 19.000 djece. Dvije trećine djevojčica i dječaka radi više od 10 sati na dan, a 83 posto ih nikada nije pohađalo školu.

Izvor: Al Jazeera

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s